Six Sigma Toolbox

In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de Six Sigma technieken (Six Sigma tools) die gebruikt kunnen worden tijdens de verschillende fases in een Six Sigma project.

Fase Six Sigma Tools (Geschikte technieken voor DMAIC)
Define (Definitiefase)Selecteer projecten op basis van hun verwachte bijdrage aan de strategische doelstellingen (te veel wachttijd, veel ongelukken, veel onregelmatigheid, verminderen van afwijkingen bij producten/diensten of het verminderen van uitval en kosten binnen de organisatie).
Measure (Meetfase)Door gebruik te maken van de beschikbare Six Sigma tools is het doel van deze fase om een helder inzicht te verkrijgen in de huidige status van de kwaliteit van het proces. Stel een meetplan op en zorg ervoor dat je meetmethodieken verantwoord zijn (valideer). Tevens worden de aanwezige risico’s (risk management) in het proces geschat door gebruik te maken van daarvoor geschikte methodiek als Failure Mode and Effect Analysis.

 

Analyse (Analysefase)Analyseer alle harde data (en ook alle beschikbare zachte gegevens) en krijg daardoor inzicht in de mogelijke verbanden tussen de gekozen focus en allerlei beïnvloedende factoren. De analyse fase is van groot belang omdat hier de diepgang in kennis wordt verworven om het process daarna te kunnen verbeteren en de besparingen te realiseren.  

 

Improve (Verbeterfase)Kies uit alle inzichten die zaken die te bestempelen zijn als de “grote vissen”. Dat zijn de verbeteringen die veel winst opleveren. Organiseer deze als verbeteracties. Ken eigenaren toe aan aan alle gewenste uitkomsten en volg de implementatie.

 

Control (Borgingsfase)Borg systematisch de verbeteringen en zorg daarmee dat de winst (inzichten en voordelen) een plek krijgen in het “going concern” deel van de organisatie. Belangrijkste aandachtspunt van deze fase dat de juiste maatregelen genomen worden om ervoor te zorgen dat het proces in de loop van de tijd niet terugvalt naar het oude niveau.


Het DMAIC-probleemoplossingsproces en de fasen van het projectcyclus gaan hand in hand. DMAIC is vaak “repeterend” genoemd. Dat betekent dat de lijn van “definieer” naar “controleer” geen rechte is, maar eerder heen en weer loopt. Waarbij eerdere aannames opnieuw ter sprake komen en plekken worden ingevuld die eerder waren overgeslagen.

Aanvullende vragen voor dit artikel?

Weet jij nog een mooie vraag als aanvulling op het onderwerp op deze pagina? Stuur deze dan zeker even naar ons door. Alvast bedankt.

Wat kunnen wij van jou leren? Laat het ons weten…!

Omdat wij ook niet alles weten zijn wij benieuwd naar jullie feedback op de artikelen die wij publiceren op handigevragen.nl.

Dus heb je na het lezen van dit artikel:

 • Opmerkingen;
 • Kritische feedback;
 • Tips;
 • Of gewoon een leuk verhaal om met ons te delen?

Aarzel niet en neem contact met ons op. Wij zijn altijd opzoek naar mogelijkheden om de kwaliteit, leesbaarheid en toegevoegde waarde van handigevragen.nl te verbeteren.

Alvast bedankt voor je reactie en geniet van deze mooie dag.

Gebruik informatie

Wij adviseren alle bezoekers van deze website om even de moeite te nemen om de Algemene Voorwaarden te lezen. Dan weten we allemaal dat we de informatie op de juiste manier gebruiken.

Download de SMART KPI database (Office Excel-bestand) met 184 voorbeeld KPI's

De SMART KPI database is gemaakt voor iedereen die opzoek is naar:

 • Voorbeeld KPI's inclusief formules en praktijkvoorbeelden;
 • Templates voor het opzetten van  SMART KPI dashboards;
 • Templates voor het opzetten van tabellen voor het verzamelen van data en het genereren van grafieken;
 • Inspiratie voor het opzetten en implementeren van KPI performance boards (bijvoorbeeld op basis van het INK-model of de Balanced Scorecard).
 • Nieuwe inzichten voor het aanpassen of optimaliseren van bestaande KPI dashboards.

Inhoud SMART KPI database download-opties:

Inhoud

Optie 1:

Optie 2:

Optie 3:

Standaard  Business  Business Pro 
184 voorbeeld KPI's inclusief formules en voorbeeldberekeningen ✔   ✔   ✔ 
KPI dashboard templates ✔  ✔   ✔ 
KPI dashboard praktijkvoorbeeld "Zorgcentrum" ✔  ✔   ✔ 
KPI dashboard praktijkvoorbeeld "Bouwbedrijf" ✔  ✔   ✔ 
KPI dashboard praktijkvoorbeeld "web shop" ✔  ✔   ✔ 
Uitgewerkte KPI brondata invultabellen & grafieken (21x) ✔  ✔   ✔ 
Control Charts invulvoorbeelden & grafieken (4x) ✔  ✔   ✔ 
Handleiding opzetten SMART KPI dashboard  ✔ 
Handleiding "Succesvol ondernemen met de strategiekaart"  ✔ 
30 minuten 1-on-1 telefonisch advies  ✔ 
 

Kies hier je download-voorkeur

Het inkijk-exemplaar is bedoeld om je een idee te geven van de inhoud en opzet van het document. Deze kun je eenvoudig en gratis downloaden om te bepalen of je overgaat tot aankoop van de business versie.

De download is na het afronden van de bestelling direct beschikbaar voor gebruik. Een factuur ontvang je via e-mail.

Plaats in winkelwagen. Inclusief 21% BTW
 

Toelichting 1-op-1 telefonisch advies

Het doel van het 1-op-1 telefonisch advies is om eventuele vragen over het toepassen van de theorie in de praktijk te beantwoorden.

Voorgestelde werkwijze:

 • Schrijf tijdens het lezen en toepassen van de theorie alle vragen op die niet direct beantwoord worden. Noteer daarnaast ook alle overige feedback die je met mij wilt bespreken.
 • Samen plannen we een datum in waarop we via de telefoon alle vragen bespreken. Om maximaal gebruik te maken van de 30 minuten is het handig wanneer ik de vragen vooraf ontvang.
 • Op basis van de ontvangen vragen en het 1-op-1 gesprek ontvang je een digitaal rapport met daarin een korte samenvatting van het conclusies uit het gesprek.