Overzicht stakeholders

Indeling stakeholders op niveau 1: Primaire versus secundaire stakeholders

Stakeholders zijn op verschillende manieren in te delen. De eerste indeling op het hoogste niveau is om onderscheid te maken in primaire en secundaire stakeholders.

 

Wat zijn primaire stakeholders?

Primaire stakeholders staan dicht bij de organisatie of het project. Zij zijn direct betrokken, werken mee en dragen direct bij aan het resultaat.

Wat zijn secundaire stakeholders?

Secundaire stakeholders staan wat verder van de organisatie of het project af, maar hebben wel een specifieke betrokkenheid en/of belang.

Indeling stakeholders op niveau 2: Intern, Extern & Interface

Om de verschillende type stakeholders nog verder in te delen kun je gebruik maken van de indeling op niveau 2. In dit model zijn er drie hoofdgroepen.

 

Interne stakeholders

Interne stakeholders bestaan in het bijzonder uit de betrokkenen binnen de organisatie of het project. Deze groep maakt deel uit van de organisatie of het project.

Externe stakeholders

De externe stakeholders zijn de betrokkenen buiten de organisatie of het project. Deze groep maakt dus geen deel uit van de organisatie of het project.

Interface stakeholders

Interface stakeholders zijn niet betrokken bij de organisatie of het project, maar vertegenwoordigen een groep die een specifiek (legitiem) belang heeft en hiermee invloed uitoefenen.

Lees ook:

Eenvoudig zelf een medewerkerstevredenheidsonderzoek uitvoeren? Download 160 voorbeeldvragen in verschillende categorieën. Lees verder...

Download volledige rapport “Implementatie stakeholdermanagement inclusief templates”.

Plaats in winkelwagen. Inclusief 21% BTW
Screenshot inhoudsopgave rapport: