Best Practices Examples

Wat is Lean Six Sigma projectmanagement?

De Six Sigma projecten worden ingehangen in een vooraf bepaalde organisatiestructuur waarin een aantal rollen worden gedefinieerd (task forces). In deze teams zijn de rollen gedefinieerd naar analogie van de karate sport:

 • Champions
 • Master Black Belts
 • Black Belts
 • Green Belt
 • Yellow Belts

De probleemhouder of proceseigenaar is de ‘Champion’.  De Six Sigma programma-manager (zeg maar regisseur en kwaliteitsbewaker van alle verbeterprojecten) is de ‘Master-Blac-Belt’.

De ‘Black Belt’ is de projectleider van de wat grotere en complexere projecten.

De ‘Green Belt’ doet de wat kleinere projecten en de ‘Yellow Belt’ is helpende hand in de projecten.

Six Sigma is zodanig opgesteld dat het pas goed werkt als de rollen worden vervuld door interne mensen (die wel kunnen worden opgeleid door een externe partij).

Een belangrijk aspect bij Six Sigma is dus het trainend van de leidinggevenden en medewerkers in het bedrijf, aangezien zij de verbeteringen uiteindelijk zelf uitvoeren.

Lean Six Sigma voegt twee bewezen verbetermethodes samen. Vanuit Lean worden er met name hulpmiddelen gebaseerd op best practices geboden, terwijl Six Sigma een projectmatige aanpak met kwantitatieve analyses verzorgt.

Lees ook:

Eenvoudig zelf een medewerkerstevredenheidsonderzoek uitvoeren? Download 160 voorbeeldvragen in verschillende categorieën. Lees verder...

Lean Six Sigma maakt gebruik van de DMAIC structuur die zijn oorsprong kent vanuit Six Sigma. Volgens DMAIC wordt een project opgedeeld in verschillende fases:

  • Define;
  • Measure;
  • Analyze;
  • Improve;
  • Control.

In de eerste fase worden zogeheten critical to quality’s (CTQ’s) gedefinieerd. Dit zijn meetbare karakteristieken die inzicht geven in de procesprestatie. Vervolgens wordt aan hand van de metingen verder geanalyseerd naar mogelijke factoren die de CTQ’s beïnvloeden. Wanneer de invloedsfactoren en hun effect in kaart zijn gebracht kunnen daarop aansluitend verbeteracties worden getroffen. In de afsluitende fase wordt het procesbeheersingssysteem aangepast opdat het proces op het verbeterde niveau blijft presteren.

In verschillende stappen zijn de meest bruikbare hulpmiddelen vanuit Lean manufacturing geïntegreerd, maar ook andere managementtheorieën zoals de theory of constraints, total quality management en total productive maintenance. (bron wikipedia.org).

Aanvullende vragen voor dit artikel?

Weet jij nog een mooie vraag als aanvulling op het onderwerp op deze pagina? Stuur deze dan zeker even naar ons door. Alvast bedankt.

Wat kunnen wij van jou leren? Laat het ons weten…!

Omdat wij ook niet alles weten zijn wij benieuwd naar jullie feedback op de artikelen die wij publiceren op handigevragen.nl.

Dus heb je na het lezen van dit artikel:

 • Opmerkingen;
 • Kritische feedback;
 • Tips;
 • Of gewoon een leuk verhaal om met ons te delen?

Aarzel niet en neem contact met ons op. Wij zijn altijd opzoek naar mogelijkheden om de kwaliteit, leesbaarheid en toegevoegde waarde van handigevragen.nl te verbeteren.

Alvast bedankt voor je reactie en geniet van deze mooie dag.

Gebruik informatie

Wij adviseren alle bezoekers van deze website om even de moeite te nemen om de Algemene Voorwaarden te lezen. Dan weten we allemaal dat we de informatie op de juiste manier gebruiken.


Lees ook:

Eenvoudig zelf een medewerkerstevredenheidsonderzoek uitvoeren? Download 160 voorbeeldvragen in verschillende categorieën. Lees verder...