Categorieën
Lean definities

Lean management | Wat is Lean Management?

Wat is Lean management?

  • Lean management is een universele managementtool geworden voor het leveren van waarde en het optimaliseren van werkprocessen.
  • Lean management is een aanpak voor het runnen van een organisatie die het concept van continue verbetering ondersteunt. Het is een voortdurende inspanning om producten, diensten of processen te verbeteren, die in de loop van de tijd een “incrementele” verbetering vereisen om de efficiëntie en kwaliteit te verbeteren.
  • Lean management maakt gebruik van methoden om factoren te elimineren die tijd, moeite of geld verspillen. Dit wordt bereikt door een bedrijfsproces te analyseren en het vervolgens te herzien of door stappen te verwijderen die geen waarde creëren voor klanten.

Lean management-principes

Lean management-principes zijn afgeleid van de Japanse maakindustrie en omvatten:

  1. Definitie van waarde vanuit het standpunt van de eindklant.
  2. Identificeren van elke stap in een bedrijfsproces en elimineren van die stappen die geen waarde creëren.
  3. Het maken van de waardevormende stappen gebeurt in een strakke volgorde.
  4. Herhaling van de eerste drie stappen op continue basis totdat alle afvalstoffen zijn verwijderd.

Deze lean-principes zorgen ervoor dat de processen die een product op de markt brengen, van begin tot eind kosteneffectief blijven.

Lean productie of lean manufacturing is een systematische methode voor het elimineren van afvalstoffen binnen een productieproces. Dit kan afval omvatten dat is ontstaan door ongelijkheid in werkbelastingen, overbelasting en werk dat geen waarde toevoegt. Vanuit het oogpunt van de klant die een service of product gebruikt, is ‘waarde’ een proces of actie waarvoor een klant bereid is te betalen.