Categorieën
Kaizen tools

Kaizen tools | Voorbeelden Kaizen tools

Overzicht van veel gebruikte kaizen tools

Value Stream Mapping

Value stream mapping is een analytische Kaizen-tool die helpt bij het waarnemen en begrijpen van de kernstructuur van productstroom. De analyse omvat het bestuderen van de stroom van materialen en informatie, naast het kijken naar de processtroom voor zowel waardetoevoegende als niet waardetoevoegende activiteiten.

Deze mappingtechniek blijkt nuttig voor het identificeren van:

 • verspilling;
 • problemen;
 • verbeterpunten.

SIPOC

SIPOC is een ander hulpmiddel voor het analyseren van Kaizen-evenementen in termen van:

 • leveranciers;
 • invoer;
 • proces;
 • uitvoer;
 • klanten.

Deze cross-functionele analyse helpt bij het diagnosticeren van werkstroomproblemen die kunnen worden gebruikt voor:

 • verbeteren van werkprocedures;
 • Elimineren van zero-value activiteiten;
 • Optimaliseren van de procescyclustijd.

Bovendien helpt het bij het duidelijk definiëren van de relatie tussen de bovengenoemde 5 componenten van het proces.

Fishbone Diagram

Wanneer je vastzit in een probleem, is een fishbone-diagram het beste Kaizen-gereedschap dat je kunt gebruiken.

Deze tool concentreert zich op analyse door de mogelijke redenen die tot het probleem leiden te identificeren en het probleem in hanteerbare delen te ontleden. Elk van de redenen wordt verder onderzocht om daarom ten minste vijf bijdragende factoren te vinden.

Het eindresultaat is een uitgebreide lijst met mogelijke oorzaken, en deze uitgebreide foto maakt het gemakkelijker om het probleem volledig aan te pakken en te elimineren. Omdat het een zeer gedetailleerde analyse is, zou het alleen voor sleutelproblemen moeten worden gebruikt.

Pareto-analyse

Pareto-analyse of wat gewoonlijk 80/20-regel wordt genoemd, is een techniek die wordt gebruikt om problemen met hoge prioriteit te identificeren, die eerst moeten worden aangepakt.

Deze tool stelt voor dat het aanpakken van alleen de belangrijkste 20% -oorzaken die verantwoordelijk zijn voor 80% van de problemen ervoor zorgen dat de meeste problemen met betrekking tot het Kaizen-evenement vanzelf opgelost worden.

Pareto-diagram of -diagram is een grafische weergave van de Pareto-analyse en een snelle blik erop zal u precies vertellen welke problemen op prioritaire basis moeten worden aangepakt.

Dit is een van de beste Kaizen-tools voor het oplossen van problemen.

5S

Een 5S-framework is een cruciaal onderdeel van het Kaizen-systeem en biedt een ideale fysieke werkplek. De 5Ses richten zich op het creëren van visuele orde, organisatie, netheid en standaardisatie om de winstgevendheid, efficiëntie, service en veiligheid te verbeteren.

Originele Japanse 5Ses en hun gemeenschappelijke Engelse vertalingen:

 • Seiri / Sort (organiseren): scheid de benodigde werkplekitems van onnodige items en verwijder overbodige items.
 • Seiton / Set op volgorde (maak ordelijkheid) – Rangschik items zodat ze gemakkelijk toegankelijk zijn op de manier die het meest zinvol is voor werk.
 • Seiso / Shine (netheid) – Houd de werkruimte schoon en opgeruimd.
 • Seiketsu / Standardize (gestandaardiseerde reiniging) – Bestudeer methoden voor het opruimen van de werkplek.
 • Shitsuke / Sustain (discipline) – Houd de inspanning gaande.

Kaizen Krant of nieuwsbrief

Een Kaizen-krant of nieuwsbrief is een document dat tot op heden spreekt over de prestaties. Het bevat een gedetailleerd verslag van wat het doel is, wat zijn de problemen, wie is verantwoordelijk voor het oplossen van de problemen, de vervaldatums en in welke fase de Kaizenventilatieopeningen zijn dat momenteel. Kortom, deze Kaizen-tool geeft je een snel overzicht van wat de huidige vooruitgang is.

Samenvatting

Het beheren van Kaizen-evenementen wordt overzichtelijker en gemakkelijker wanneer je een aantal van de bovengenoemde Kaizen-tools gebruikt. Deze lijst is niet absoluut en er zijn tientallen andere gereedschappen waaruit u de juiste kunt kiezen en kiezen volgens de specifieke vereisten van uw project. Niettemin zal het gebruik van deze zeven tools alleen maar een significant verschil maken voor uw algehele prestaties. s