Kaizen management | Definities

Wat is kaizen management?

 • Kaizen is een Japans woord voor continue verbetering. Het bestaat uit twee karakters in het Japans: kai, wat ‘verandering’ betekent, en zen, wat ‘goed’ betekent.
 • Het gaat om lean operations en continu verbeteren, twee factoren die essentieel zijn om effectief te zijn in de hedendaagse economie.
 • Kaizen stelt medewerkers ook in staat om deel te nemen aan het identificeren van mogelijke opportuniteiten voor verbeteringen, inclusief hun oplossingen.
 • Kaizen is een benadering voor het creëren van continue verbetering op basis van het idee dat kleine, aanhoudende positieve veranderingen grote verbeteringen kunnen opleveren.
 • Kaizen is een langzaam maar continu verbeteringsproces.

10 kaizen-principes

Omdat het uitvoeren van kaizen de juiste mindset door de hele organisatie vereist, worden 10 principes die de kaizen-mindset adresseren vaak genoemd als kern van de filosofie.

 1. Laat veronderstellingen los.
 2. Wees proactief bij het oplossen van problemen.
 3. Accepteer de status-quo niet.
 4. Laat perfectionisme los en neem een houding van iteratieve, adaptieve verandering.
 5. Zoek naar oplossingen als je fouten ontdekt.
 6. Creëer een omgeving waarin iedereen zich bevoegd voelt om bij te dragen.
 7. Accepteer het voor de hand liggende probleem niet; vraag in plaats daarvan vijf keer waarom “waarom” om de oorzaak te achterhalen.
 8. Verzamel informatie en meningen van meerdere stakeholders.
 9. Gebruik creativiteit om goedkope, kleine verbeteringen te vinden.
 10. Stop nooit met verbeteren.

Download compleet overzicht met 184 uitgewerkte SMART KPI’s (Excel-bestand)

Waarom?

Maak gebruik van onze ervaring en kennis op het vlak van kwaliteitsmanagement en ga direct aan de slag met 184 praktijkvoorbeelden van kritieke prestatie-indicatoren (KPI's).

Hoe?

Download de volledige lijst met 184 veel gebruikte KPI's in een handig en overzichtelijk Excel-bestand en ga direct aan de slag.

Wat?

Naast de 184 uitgewerkte KPI's bevat het Excel-bestand ook templates, grafieken en dashboards die je eenvoudig kunt gebruiken voor je eigen performance management activiteiten:

 Bestand is 100% aanpasbaar;
 Gratis inkijk-exemplaar beschikbaar;
 30 dagen ‘niet goed, geld terug’-garantie & herroepingsrecht;
 Download direct beschikbaar na betaling;
 Factuur ontvangt u automatisch via e-mail.

SMART KPI database bestellen?

Plaats in winkelwagen. Inclusief 21% BTW

Hoe werkt het 45 minuten "1-on-1" telefonisch (online) advies?

Wanneer je kiest voor de optie inclusief 45 minuten "1-op-1" persoonlijk advies ontvang je na betaling aanvullende instructies hoe we dit efficient en effectief kunnen inplannen.

'Niet goed, geld terug'-garantie & herroepingsrecht

Wanneer u niet tevreden bent over de toegevoegde waarde van de bestelde download(s) kunt u het volledige aankoopbedrag binnen 30 dagen na ontvangst terugvragen. Ons streven is een 100% klanttevredenheid. Het aanbieden van de ‘niet goed, geld terug’-garantie als aanvulling op het herroepingsrecht geeft ons dan ook de mogelijkheid om onze service continu te blijven verbeteren.