Wat is het doel van het uitvoeren van een oorzaak-gevolg analyse?

De primaire doestelling van een oorzaak-gevolg analyse is het analyseren van een gebeurtenis om te achterhalen:

  • Wat is er gebeurd?
  • Hoe is het gebeurd?
  • Waarom is het gebeurd?

Identificeren en implementeren van acties om herhaling van het probleem te voorkomen.
Met behulp van de oorzaak-gevolg analyse heb een tool in handen om zowel achteruit en vooruit in de tijd te kijken.

Door een grondige analyse van gebeurtenissen die in verleden hebben plaatsgevonden kun je grondoorzaken identificeren waardoor fouten zijn gemaakt en er onnodige of extra kosten zijn gemaakt.

Met de oorzaak-gevolg analyse probeer je het directe verband tussen verschillende gebeurtenissen in kaart te brengen. Er gebeurt iets en dat leidt vervolgens tot een volgende gebeurtenis, dat weer kan resulteren tot bijvoorbeeld een klacht, probleem etc.

Door deze stappen op een gestructureerde manier terug te volgen ontdek je waar en wanneer het probleem nu daadwerkelijk is begonnen (grondoorzaken). Op basis van deze informatie heeft het pas zin om na te denken over het bedenken en implementeren van correctieve en/of preventieve acties om herhaling in de toekomst te voorkomen.

Met behulp van deze kennis kunnen vervolgens correctieve en preventieve correcties worden geïdentificeerd waarmee gelijksoortige problemen in de toekomst te voorkomen, op te lossen of te vermijden.

Zelf een root cause analyse (RCA) maken? | Download stappenplan + SMART CAPA templates | White Paper

Voor iedereen die opzoek is naar meer informatie en de mogelijkheden van het uitvoeren van een effectieve Root Cause Analysis hebben wij een uitgebreide White paper geschreven:

  • Root Cause Analysis: Theorie
  • Stappenplan voor uitvoeren van een root cause analyse
  • Templates (5W2H, 5 x waarom?, Correctieve & preventieve acties)
  • Uitgewerkt praktijkvoorbeeld Root Cause Analyse rapport.

In deze White paper worden alle belangrijkste aspecten van de root-cause analysis besproken en uitgewerkt in een handig stappenplan inclusief de bijbehorende templates.

Bekijk hier het inkijk exemplaar van het rapport.

Praktijkvoorbeeld oorzaak-gevolg analyse methode casus 1: Significante toename verkeerd geleverde bestellingen

Om je een idee te geven van de mogelijkheden van deze krachtige LEAN-tool bieden wij dit volledig uitgewerkte voorbeeld als gratis download aan.
Hiermee kun je zelf bepalen of deze methode ook voor jullie “problemen” het antwoord is voor het identificeren en implementeren van structurele oplossingen.

Kies hier je download-voorkeur:

Plaats in winkelwagen. Inclusief 21% BTW
Categorie : Root Cause Analysis

Lees ook:

Eenvoudig zelf een medewerkerstevredenheidsonderzoek uitvoeren? Download 160 voorbeeldvragen in verschillende categorieën. Lees verder...