Stap 2: Identificeren van mogelijke factoren en oorzaken

Stap 2.1: Identificeren van factoren

Voor iedere probleemstelling zijn er altijd meerdere factoren (hoofdcategorieën die direct of indirect een belangrijke rol spelen. Deze factoren zijn een handig startpunt voor het verder identificeren van mogelijke oorzaken.

Wees flexibel in het gebruik van factoren. Er zal nooit een standaard set van factoren bestaan voor een specifiek probleem. Het voornaamste doel van het gebruik van factoren is om het brainstormproces te ondersteunen bij het identificeren van mogelijke oorzaken.

Stap 2.2: Identificeren mogelijke oorzaken

Bepaal met het team aan de hand van de gekozen factoren welke mogelijke oorzaken er zijn. In deze stap is het doel alleen maar om mogelijke oorzaken te verzamelen. Er is een geen goed of fout antwoord. Ook is er in deze stap geen ruimte voor discussies, het gaat puur om zoveel mogelijke oorzaken te verzamelen en het begrijpen.

Wanneer een mogelijke oorzaak onder meerdere factoren is te plaatsen, kies dan voor de factor die het beste aansluit. Er is hier geen goed of fout in.

Download White paper “Aan de slag met Root Cause Analysis (RCA) in 4 praktische stappen”.

Voor iedereen die opzoek is naar meer informatie en de mogelijkheden van het uitvoeren van een effectieve Root Cause Analysis hebben wij een uitgebreide White paper geschreven:

  • Root Cause Analysis: Theorie
  • Stappenplan voor uitvoeren van een root cause analyse
  • Templates (5W2H, 5 x waarom?, Correctieve & preventieve acties)
  • Uitgewerkt praktijkvoorbeeld Root Cause Analyse rapport.

In deze White paper worden alle belangrijkste aspecten van de root-cause analysis besproken en uitgewerkt in een handig stappenplan inclusief de bijbehorende templates.

Bekijk hier het inkijk exemplaar van het rapport.

Praktijkvoorbeeld oorzaak-gevolg analyse methode casus 1: Significante toename verkeerd geleverde bestellingen

Om je een idee te geven van de mogelijkheden van deze krachtige LEAN-tool bieden wij dit volledig uitgewerkte voorbeeld als gratis download aan.
Hiermee kun je zelf bepalen of deze methode ook voor jullie “problemen” het antwoord is voor het identificeren en implementeren van structurele oplossingen.

Kies hier je download-voorkeur:

Plaats in winkelwagen. Inclusief 21% BTW
Categorie : Root Cause Analysis

Root Cause Analyses (RCA) voorbeeld | Fishbone, 5W2H, Brainstorming, Interviews, 5-Whys, SMART CAPA records.

Lees ook:

Eenvoudig zelf een medewerkerstevredenheidsonderzoek uitvoeren? Download 160 voorbeeldvragen in verschillende categorieën. Lees verder...